Ouder- en kindzwemmen

Er bestaan verschillende namen voor activiteiten met jonge kinderen:
ouder- en kindzwemmen, baby- en peuterzwemmen, guppy- en puppyzwemmen of survivalzwemmen.

De essentie ligt in het idee dat je kind in een aantal lessen bijvoorbeeld leert draaien en drijven of vanuit het water op de kant klimmen. Vaak is de cursus voor je kind samen met jou als ouder.

Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ stimuleert ouders zo'n cursus met hun jonge kind te volgen. Het helpt de zelfredzaamheid van je kind in het water te vergroten. Informeer bij het zwembad in de buurt naar de mogelijkheden.


Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen?

Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud. Vanaf zeer jonge leeftijd zijn er mogelijkheden in het zwembad om kinderen veiliger in en om water te laten bewegen.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4 tot 5 jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind 4 of zelfs 3 jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van 3 jaar om te halen. Zelfs een kind van 4 heeft moeite met de eisen. Daar komt bij dat een kind van 4 ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

Ouders die graag willen dat hun kind leert zwemmen vóórdat het kind 4 jaar oud wordt, kunnen beter voor het overlevingszwemmen/ouder- en kindzwemmen kiezen. Tijdens deze lessen leren kinderen zichzelf redden met de mogelijkheden die bij een kind van die leeftijd passen. Het kind leert geen zwemslagen en krijgt na afsluiting dan ook geen A-diploma, maar kan die op latere leeftijd wel makkelijker halen.


Schoolzwemmen, of zelf op les?

In ongeveer veertig procent van de gemeenten in Nederland volgen kinderen via de basisschool zwemles.

De meeste ouders kiezen er echter voor hun kind zelf al eerder op zwemles te doen. De schoolzwemles start meestal pas als de kinderen ongeveer zeven jaar oud zijn.

Vooral jonge kinderen lopen risico in de buurt van water. Hoe eerder een kind zich in het water kan redden, hoe veiliger dat is.

Ook de rijksoverheid schrijft op haar website over schoolzwemmen.

Waar let je op bij het selecteren van een geschikte zwemlesaanbieder?

Er zijn verschillende aanbieders van zwemles: zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.

Per aanbieder verschilt de lesmethode, of je wel of niet kunt kijken bij de les van je kind, de lengte van de wachtlijst en het bedrag dat je betaalt voor de zwemles. Ook de lesfrequentie en het moment van de zwemles verschilt.

Klik hier en kies jouw ideale zwemlesaanbieder.

Veiligheid

Zelfredzaamheid is één peiler om ervoor te zorgen dat je kind veilig plezier kan maken in het water. Ook ouderlijk toezicht is en blijft belangrijk voor de veiligheid van je kind.

Lees hier meer over veiligheid tijdens het zwemmen.

Zwemleslocator

Bekijk op de zwemleslocator waar in jouw provincie zwemles voor het Zwem-ABC wordt gegeven en selecteer de juiste aanbieder.