Veel gestelde vragen

Toon alle antwoorden

Beginnen

Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen?

Antwoord

Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud. Vanaf zeer jonge leeftijd zijn er mogelijkheden in het zwembad om kinderen veiliger in en om water te laten bewegen.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 4 tot 5 jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind 4 of zelfs 3 jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van 3 jaar om te halen. Zelfs een kind van 4 heeft moeite met de eisen. Daar komt bij dat een kind van 4 ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

Ouders die graag willen dat hun kind leert zwemmen vóórdat het kind 4 jaar oud wordt, kunnen beter voor het overlevingszwemmen/ouder- en kindzwemmen kiezen. Tijdens deze lessen leren kinderen zichzelf redden met de mogelijkheden die bij een kind van die leeftijd passen. Het kind leert geen zwemslagen en krijgt na afsluiting dan ook geen A-diploma, maar kan die op latere leeftijd wel makkelijker halen.

Kun je ook voor de leeftijd van vier jaar al iets doen?

Antwoord

Er bestaan verschillende namen voor activiteiten met jonge kinderen: ouder- en kindzwemmen, baby- en peuterzwemmen, guppy- en puppyzwemmen of survivalzwemmen. De essentie ligt in het idee dat je kind in een aantal lessen bijvoorbeeld leert draaien en drijven of vanuit het water op de kant klimmen. Vaak is de cursus voor je kind samen met jou als ouder.

Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ stimuleert ouders zo'n cursus met hun jonge kind te volgen. Het helpt de zelfredzaamheid van je kind in het water te vergroten. Informeer bij het zwembad in de buurt naar de mogelijkheden.

Schoolzwemmen, of zelf op les?

Antwoord

In ongeveer veertig procent van de gemeenten in Nederland volgen kinderen via de basisschool zwemles.

De meeste ouders kiezen er echter voor hun kind zelf al eerder op zwemles te doen. De schoolzwemles start meestal pas als de kinderen ongeveer zeven jaar oud zijn.

Vooral jonge kinderen lopen risico in de buurt van water. Hoe eerder een kind zich in het water kan redden, hoe veiliger dat is.

Waarom is het ene kind sneller dan het andere kind?

Antwoord

Alle kinderen kunnen leren zwemmen, maar niet alle kinderen doen daar even lang over. Tachtig procent van de kinderen is gemiddeld, tien procent haalt zijn diploma's sneller en nog eens tien procent doet er langer over. Dat is heel normaal. Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek: niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak heeft het echter te maken met angst. Het scheelt enorm als je je kind op tijd leert wennen aan water. Denk er ook aan dat je eigen houding van invloed kan zijn. Als je je kind steeds waarschuwt dat water 'gevaarlijk' is, kan het zijn dat hij/zij er bang voor wordt.

Kan ik als ouder iets doen om het leren zwemmen te versnellen?

Antwoord

Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

Waar let je op bij het selecteren van een geschikte zwemlesaanbieder?

Antwoord

Er zijn verschillende aanbieders van zwemles: zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen. Per aanbieder verschilt de lesmethode, of je wel of niet kunt kijken bij de les van je kind, de lengte van de wachtlijst en het bedrag dat je betaalt voor de zwemles. Ook de lesfrequentie en het moment van de zwemles verschilt. Klik hier en kies jouw ideale zwemlesaanbieder.

Is het beter om te kiezen voor zwemles in een kleine groep?

Antwoord

Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de grootte van de groep bij zwemlessen. Daaruit blijkt dat de groepsgrootte geen cruciale factor is bij de snelheid waarmee een kind zijn diploma haalt: er is geen verschil aangetoond. We weten dat kleine kinderen vooral leren van elkaar. In dat licht is een grotere groep voordeliger dan privé les. Voor oudere kinderen geldt dat minder omdat die beter in staat zijn te luisteren naar instructies.

De maximale groepsgrootte wordt bepaald door de veiligheid en is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van het zwembad en het aantal instructeurs per groep. Ook hier speelt de voorkeur van de ouders en het kind een doorslaggevende rol.

Mijn kind heeft een beperking, kan het toch een diploma halen?

Antwoord

Ons doel is dat alle kinderen in Nederland de drie zwemdiploma's halen. Voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking zijn de zwemcertificaten ontwikkeld. Ieder kind kan op zijn eigen niveau de zwemcertificaten A, B en C halen. In Nederland is een aantal instanties gespecialiseerd in het aanbieden van zwemles aan kinderen met een beperking. Zoek in de zwembadlocator een zwemlesaanbieder in de buurt en vraag naar de mogelijkheden. Klik hier en kies jouw ideale zwemlesaanbieder.

Kunnen oudere kinderen en volwassenen ook op zwemles?

Antwoord

Ook op latere leeftijd kun je leren zwemmen. Veel aanbieders van zwemles organiseren aparte zwemlessen voor oudere kinderen en volwassenen, waar ze in een rustige omgeving leren zwemmen. Het komt ook voor dat grootouders die nooit hebben leren zwemmen, meedoen met de zwemles van hun kleinkind.

Zwem-ABC

Wat moet mijn kind aan naar de zwemles?

Antwoord

Het is belangrijk dat uw kind tijdens de zwemles badkleding draagt. Dat zit lekker en is hygiënisch. Het soort of merk maakt verder niet uit.

Zijn zwembandjes en drijfpakjes toegestaan?

Antwoord

In de zwembranche is veel discussie over de vraag wat beter is: op een 'natuurlijke' manier leren zwemmen zonder hulpmiddelen, of het kind in het begin ondersteunen door het bandjes of een drijfpakje aan te doen. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ kijkt naar het resultaat en dat is bij beide benaderingen hetzelfde. Aanbieders van zwemles zijn dus vrij in hun keuze of ze drijfmiddelen toestaan of gebruiken tijdens de zwemles.

Wordt de haak nog gebruikt?

Antwoord

Jip en Janneke leren nog zwemmen aan de haak, maar je kind niet meer. De haak is niet meer van deze tijd. Gelukkig!

Mag mijn kind een zwembrilletje op?

Antwoord

Reageren de ogen van je kind erg gevoelig op chloor tijdens het zwemmen? Je kunt bespreken met de zwemonderwijzer óf en wanneer een chloorbrilletje tijdens de lessen gebruikt mag worden. Bij het diplomazwemmen is een zwembrilletje niet toegestaan. De reden? Als je kind onverwacht in het water terecht komt, heeft hij/zij ook geen zwembrilletje op en moet je kind zich kunnen redden.

Waarom zwemmen kinderen met kleding aan tijdens het afzwemmen?

Antwoord

Een kind dat per ongeluk in het water terecht komt, heeft meestal geen zwemkleding aan. Daarom wordt tijdens het diplomazwemmen getoetst of een kind zich ook gekleed kan redden. De kledingeisen worden met het oplopen van de diploma's steeds zwaarder. De kleding die je kind aan moet bij het afzwemmen voor diploma A, B en C komen respectievelijk overeen met zomer-, lente- en herfstkleding.

Wat zijn de kledingeisen voor het afzwemmen?

Antwoord

De kleding die wordt voorgeschreven bij diplomazwemmen voor Zwemdiploma A, Zwemdiploma B en Zwemdiploma C is verplicht. Klik op de links om de kledingeisen per zwemdiploma te bekijken voor het afzwemmen.

Mag mijn kind een legging/tregging aan tijdens het afzwemmen?

Antwoord

De doelstelling van gekleed zwemmen is het nabootsen van een realistische situatie waarin een kind terecht kan komen. Daarmee zorg je ervoor dat kinderen niet in paniek raken als deze situatie zich daadwerkelijk voordoet. Als je kleding aan hebt, plakt dat aan de huid. Een kind kan daarvan in paniek raken als hij/zij dat niet gewend is. Kleding die naadloos aansluit op de huid heeft dat effect niet. Kinderen willen we zoveel mogelijk voorbereiden op de realiteit en het voorkomen van een paniekreactie is daarbij belangrijk.

Welke schoenen zijn toegestaan tijdens het afzwemmen?

Antwoord

Zowel plastic, leren als sportschoenen zijn toegestaan, zolang de schoen een echte zool heeft. Het doel is dat we kinderen de ervaring mee willen geven dat zij ook jezelf kunnen redden wanneer je de voet niet vrij kan bewegen met elke willekeurige beweging, maar wordt tegengehouden door een harde zool.

Moet dat nou, dat gat in dat zeil onder water?

Antwoord

Dat vragen ouders zich weleens af. Sinds 1998 moeten kinderen bij het diplomazwemmen onder water door een gat in een zeil zwemmen, dat verticaal in het water hangt. Deze opdracht is toegevoegd omdat het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ het belangrijk vindt dat een kind niet alleen onder water kan zwemmen, maar zich ook kan orënteren door om zich heen te kijken. Die vaardigheid wordt getoetst door het kind door het gat te laten zwemmen: daarvoor moet het de ogen immers open houden. Als deze opdracht goed wordt opgebouwd tijdens de zwemlessen, levert dit geen problemen op voor de kinderen.

Wat is het doel van proefzwemmen?

Antwoord

Sommige aanbieders van zwemles bieden het kind de mogelijkheid vóór het examen proef te zwemmen. Zo wordt nagegaan of het kind klaar is om af te zwemmen.

Zakken tijdens het examen, kan dat?

Antwoord

Zweminstructeurs laten hun leerlingen alleen deelnemen aan het afzwemmen als zij denken dat de kinderen het examen kunnen halen. Een leerlingvolgsysteem helpt om die afweging goed te maken. Maar een beoordelingscommissie bepaalt uiteindelijk of je kind zijn diploma krijgt. Het is in principe dus mogelijk dat je kind zakt bij het diplomazwemmen.

Hoe snel heeft jouw kind het Zwem-ABC compleet?

Antwoord

Als het A-diploma eenmaal binnen is, zijn diploma B en het complete Zwem-ABC ook binnen bereik. Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 klokuren. Voor diploma B staan gemiddeld 12 klokuren, en voor C nog 12 klokuren. B en C samen kosten dus nog minder tijd dan het A-diploma alléén.

De totale duur hangt af van hoe de zwemles wordt aangeboden en van de ontwikkeling van het kind. Een kind kan bijvoorbeeld een zwemdiploma halen door 1x of 2x per week te lessen, maar ook door het volgen van een spoedcursus.

Moet je kind het diploma A, B én C halen?

Antwoord

Ja, want alleen met zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. In 1998 is het zogenoemde Zwem-ABC ontwikkeld. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig.

Waar op zwemles?

Waar moet ik op letten bij het selecteren van een geschikte zwemlesaanbieder?

Antwoord

Er zijn verschillende aanbieders van zwemles: zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen. Per aanbieder verschilt de lesmethode, of je wel of niet kunt kijken bij de les van je kind, de lengte van de wachtlijst en het bedrag dat je betaalt voor de zwemles. Ook de lesfrequentie en het moment van de zwemles verschilt. Let erop dat de organisatie die de zwemles aanbiedt, werkt met het Zwem-ABC, dat wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Klik hier voor meer informatie.

Ná het Zwem-ABC

Hoe hou ik de vaardigheden van mijn kind op peil?

Antwoord

Wie het Zwem-ABC heeft gehaald, is 'zwemveilig'. Zeker voor jonge kinderen is het nu belangrijk regelmatig te blijven zwemmen. De vaardigheden die je kind heeft aangeleerd kunnen zo op peil worden gehouden.

Mijn kind vindt het leuk nog iets in het zwembad te doen na het Zwem-ABC, wat zijn de mogelijkheden?

Antwoord

Wie wil blijven zwemmen, kan kiezen om door te gaan voor een zwemvaardigheidsdiploma. Met een zwemvaardigheidsdiploma maakt je kind op een leuke manier kennis met zwemmend redden, snorkelen of een leuke zwemsport. Ook kan je kind bij een zwemvereniging een zwemsport uitoefenen of bij een onderwatersportvereniging leren snorkelen of duiken. Klik hier voor meer informatie.

Diploma kwijt/bewaren?

Antwoord

Zwemdiploma A, B en C worden eenmalig verstrekt. In verband met de privacywetgeving is er geen landelijke database waarin wordt bijgehouden wie welk zwemdiploma in bezit heeft. De zwemlesaanbieder houdt soms een database bij van gegevens gedurende een aantal jaren. Voor sommige opleidingen, zoals in de sectoren sport, politie of brandweer, is het nodig het zwemdiploma te kunnen tonen bij de start. Bewaar het zwemdiploma daarom goed. Moet je het zwemdiploma kunnen overleggen en ben je die kwijtgeraakt? Dan heb je een aantal opties. Je kunt contact opnemen met de zwemlesaanbieder waar je destijds het diploma gehaald hebt. Mogelijk is daar in de administratie nog iets te vinden. Je kunt daarnaast contact opnemen met de opleiding. Daar wordt deze vraag vaker gesteld en kunnen ze je advies geven. Tenslotte kun je een zwemlesaanbieder in de buurt benaderen en vragen of je opnieuw kunt afzwemmen voor diploma A, B of C.

Veiligheid

Waar moet ik op letten als mijn kind in en rondom water speelt?

Antwoord

Met het Zwem-ABC zijn kinderen toegerust met vaardigheden om veilig plezier te maken in en om het water. Maar kinderen blijven kinderen en ouders moeten altijd blijven opletten. Bij open water, maar ook in een zwembad met toezichthouders.

Wanneer heeft mijn kind voldoende vaardigheden?

Antwoord

Tijdens de zwemlessen voor het Zwem-ABC leren kinderen alle vaardigheden die nodig zijn bij het zwemmen in zwembaden en open water. Je kind moet zichzelf kunnen redden als het (per ongeluk) in het water terecht komt. De veiligheid en vaardigheid van je kind in het water loopt op met het behalen van de diploma's. Alleen met het complete Zwem-ABC op zak is je kind echt veilig in het water.

Wie kan mij helpen als ik denk dat er iets niet pluis is bij mijn zwemlesaanbieder?

Antwoord

Kinderen zijn kwetsbaar en moeten in een veilige omgeving leren zwemmen. Niet alleen fysiek, maar ook sociaal. Om duidelijkheid te scheppen, werkt het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ samen met partners in de zwembranche aan een Gedragscode Zwembranche voor aanbieders van zwemlessen. Is er echt iets mis of maak je je zich grote zorgen? Dan kun je nu al anoniem terecht bij de meldlijn van het NOC*NSF, via telefoonnummer: (0900) 202 55 90 (€ 0,10 per minuut). De deskundige hulpverleners van het meldpunt zijn 24 uur per dag bereikbaar, ook in het weekend en op feestdagen.Waar let je op bij het selecteren van een geschikte zwemlesaanbieder?

Er zijn verschillende aanbieders van zwemles: zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen.

Per aanbieder verschilt de lesmethode, of je wel of niet kunt kijken bij de les van je kind, de lengte van de wachtlijst en het bedrag dat je betaalt voor de zwemles. Ook de lesfrequentie en het moment van de zwemles verschilt.

Klik hier en kies jouw ideale zwemlesaanbieder.

Schoolzwemmen, of zelf op les?

In ongeveer vijftig procent van de gemeenten in Nederland volgen kinderen via de basisschool zwemles.

De meeste ouders kiezen er echter voor hun kind zelf al eerder op zwemles te doen. Vier jaar is een goede leeftijd om te beginnen met zwemles. De schoolzwemles start meestal pas als de kinderen ongeveer zeven jaar oud zijn.

Vooral jonge kinderen lopen risico in de buurt van water. Hoe eerder een kind zich in het water kan redden, hoe veiliger dat is.

Veiligheid

Zelfredzaamheid is één peiler om ervoor te zorgen dat je kind veilig plezier kan maken in het water. Ook ouderlijk toezicht is en blijft belangrijk voor de veiligheid van je kind.

Lees hier meer over veiligheid tijdens het zwemmen.