Zwembad, zwemschool of zwemvereniging?

Er zijn grofweg drie aanbieders van zwemles in Nederland: zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen. Al deze aanbieders verzorgen goede zwemlessen. Je kunt het beste zelf bepalen wat het beste bij jou en je kind past. Welke zwemles is in de buurt? Wat zijn de kosten? Zijn de lessen speels of heel gestructureerd? Vaak is het niet zo dat de ene mogelijkheid beter is dan de andere. Maar je hebt een keuze! Deze website helpt je die keuze te maken.


Nationaal Zwemdiploma

Let erop dat de organisatie die de zwemles aanbiedt, werkt met het enige echte Zwem-ABC, dat wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden l NRZ. Als Nationaal Platform Zwembaden l NRZ bewaken we de kwaliteit van het diplomazwemmen. Wij toetsen of kinderen aan het eind van de rit het goede niveau bereiken. En of het zwembad waar het examen plaatsvindt en de organisatie van de examens aan bepaalde eisen voldoen. Veilig zijn in het water is het allerbelangrijkste. Het is aan de aanbieder van de zwemles hoe de weg daar naar toe, de inhoud van de zwemlessen, wordt ingevuld.


Lesfrequentie en moment van zwemles

De lesfrequentie varieert per aanbieder van 1 keer per week tot iedere dag (spoedcursus). Kies voor een lesfrequentie en lesmoment welke past bij jou en je kind. Het is niet bewezen dat lesfrequentie invloed heeft op de snelheid of kwaliteit van het leerproces.


Lesmethode

Verschillen in stijl

Hoe leert je kind straks zwemmen? In sommige zwembaden leren kinderen direct zwemmen in diep water. In andere zwembaden wennen kinderen eerst in 'het ondiepe' aan het water, voordat ze de zwemslag aanleren. Verder zijn er verschillen in lesstijl: van een speelse les tot een gestructureerde opzet of van het gebruikmaken van hulpmiddelen tot een les zonder hulpmiddelen. Kies als ouder wat het beste bij jou en je kind past.

Veiligheid?

De manier waarop we tegen zwemmen aankijken, is veranderd in de afgelopen decennia. In de jaren zeventig en tachtig was de juiste uitvoering van slagen het belangrijkst. Kinderen moesten een perfecte schoolslag aanleren, maar konden diploma A halen met droge haren. Nu ligt de nadruk veel meer op veiligheid: kinderen moeten gewend raken aan water en weten hoe ze zichzelf moeten redden als daarin terecht komen.

Visie is belangrijk

Het Nationaal Platform Zwembaden l NRZ vindt het belangrijk dat de lesaanbieder ouders kan aangeven wat de visie op zwemonderwijs is. Je kunt daarnaar vragen als je je oriënteert op de keuze voor de zwemlesaanbieder.


Kijken bij de les?

Veel ouders vinden het prettig tijdens de zwemles naar hun kind te kunnen kijken. De mogelijkheden hiertoe verschillen per aanbieder van zwemles. Soms mogen ouders altijd langs de rand van het bad aanwezig zijn, soms is er één keer per maand een 'kijkles'. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ vindt transparantie van belang. Hoe dat gebeurt, is aan het zwembad. Transparantie is ook onderdeel van de gedragscode sociale veiligheid voor de zwembranche. Aanbieders van zwemles gebruiken meestal een transparant leerlingvolgsysteem, om de ontwikkeling van de vaardigheden van het kind bij te kunnen houden.

Chloor?

Zwembaden in Nederland worden gedesinfecteerd met chloor.
Klik hier voor meer informatie over chloorgebruik in zwembaden.

Praktische tips

  • Bekijk of er een ruimte is waar je prettig met je andere (jongere) kinderen kunt wachten terwijl je kind zwemles heeft.
  • Zorg dat je kind genoeg (maar niet te veel) gegeten heeft voor de zwemles. Zwemmen met een lege maag is echt niet fijn.
  • Stop een plastic tas in de zwemtas, om alle natte spullen in mee naar huis te nemen.

Meer tips zijn te vinden in een artikel op de onafhankelijke blog handigvoormama.nl.

Wachtlijst

Bij sommige aanbieders zijn er wachtlijsten voor de zwemles. Waarschijnlijk lopen de wachttijden in de komende jaren terug omdat er steeds minder kinderen worden geboren.

Kleine groepjes?

Zwemles in kleine groepjes is vaak duurder. Het is niet bewezen dat je kind in een klein groepje sneller leert zwemmen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jonge kinderen ook heel veel van elkaar leren.

Inschrijven

Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ adviseert kinderen zo vroeg mogelijk vertrouwd te laten worden met water. Het moment van inschrijven verschilt per aanbieder. Informeer vroegtijdig naar de mogelijkheden, om teleurstelling te voorkomen.

Kosten

De tarieven voor zwemlessen variëren per aanbieder. Dat geldt ook voor de betalingswijze: soms kun je voor een hele cursus vooraf betalen, soms werken aanbieders van zwemles met een strippenkaart of kun je per keer afrekenen. Kijk ook hier wat het beste bij jou past.

Zwemleslocator

Bekijk op de zwemleslocator waar in jouw provincie zwemles voor het Zwem-ABC wordt gegeven en selecteer de juiste aanbieder.

limburg zeeland zeeland zeeland zeeland noord-brabant zuid-holland zuid-holland utrecht gelderland flevoland flevoland overijssel noord-holland noord-holland drenthe friesland friesland friesland friesland friesland groningen